Weg met de terugverdientijden als motivator in de energietransitie

Beste Selina,

Wanneer we de energietransitie laten afhangen van terugverdientijden, dan halen we de energiedoelstellingen van 2020 en 2050 nooit.

Woningcorporaties wegen de maatregelen die zij toepassen af aan de economische waarde van hun bezit of het complex de investering nog waard is. Gelukkig is er de EPV (Energie Prestatie Vergoeding) die nu door de tweede kamer is en hopelijk snel in kan gaan. Deze EPV stelt de woningcorporaties in staat om bij een verduurzaming van de bestaande woningen de bewoners de ‘energierekening’ aan de woningcorporatie te laten betalen. Waardoor de woningcorporatie die investering kan maken voor de energetische maatregelen.Volg deze link naar de (gratis) Infobladen voor suggesties hoe woningcorporaties met hun vastgoedstrategie omtrent Nul Op de Meter om kunnen gaan.

Voor opdrachten van particulieren is het van een groter belang om energiemaatregelen niet alleen als een investering te zien die terugverdiend kan worden. Een energetische renovatie heeft veel voordelen voor het wooncomfort (indien hier aandacht aan wordt besteed). Het isoleren van de vloer zorgt voor warme voeten, het isoleren van de gevel zorgt ervoor dat er minder koudeval is (en dus minder tochtbeleving), het installeren van een nieuw ventilatiesysteem zorgt ervoor (mits goed ingeregeld) dat er voldoende geventileerd wordt.

Begin deze maand rondde ik mijn tweede cursusdag af over ‘rekenen aan energieneutrale gebouwen’. Deze 2-daagse cursus wordt op 11  en 25 mei nog een keer gegeven. Volg deze link voor meer informatie. In deze cursus wordt de balans tussen de verschillende energetische maatregelen duidelijk. Doordat je inzicht krijgt in waar het meeste energieverlies in de woning plaatsvindt, kun je op de juiste plek de juiste maatregelen toepassen.

Het gaf mij een aantal inzichten, die ik hier met jullie wil delen:

  1. Het lastige met het berekenen van terugverdientijden is met welke aannames ga je rekenen? Omdat het nogal een groot verschil uitmaakt of je uitgaat van een energieprijsstijging van 5% of 6% per jaar. En wat neem je precies mee in de berekening? Wat zijn je uitgangspunten? Vaak wordt het wegvallen van de gasaansluiting ook toegerekend aan de terugverdientijd van een maatregel of installatie. Wanneer dit bij verschillende oplossingen zo wordt voorgerekend, dan kom je in het totaalplaatje bedrogen uit.
  2. Het is nog onbekend welke beslissing er gaat vallen omtrent de salderingsregeling. Wanneer je er op rekent, dat je terug geleverde energie van de aan jou geleverde energie wordt afgetrokken (dus zonder hier transport en belastingen over te hoeven betalen), dan zou je wel eens helemaal verkeerd kunnen uitkomen. Vanaf 2017 zal de regeling geëvalueerd worden en dan zal duidelijk worden wat er na 2020 gaat gebeuren met de regeling.

Redenen te meer dus om een energetische renovatie niet vanwege het terugverdienen van de maatregelen aan te bieden, maar vanuit het wooncomfort. Wil je hierin ook inzicht ontwikkelen? Volg dan de cursus ‘rekenen aan een energienutraal gebouw’. Aan de hand van een vereenvoudigde PHPP berekeningsmethode met financiële aspecten toegevoegd, verkrijg je inzicht in hoe je hier het beste mee kunt rekenen.

Er wordt in verschillende hoeken in Nederland hard nagedacht om tot goede stappenplannen te komen om een particulier te begeleiden in zijn zoektocht en keuzes. O.a. de energieloketten vervullen hierin een rol. In het kennispartnerproject met Dunavie hebben we gewerkt met het ontwikkelen van een menukaart.

Afgelopen jaar heeft SBRCURnet samen met een aantal partijen, waaronder RVO.nl, een aantal rapporten over wat particulieren van belang vinden in hun energierenovatie bij elkaar gezocht. De samenvatting en samenvoeging van de conclusie deze rapporten staat nog nergens online, maar stuur mij een bericht met je mailadres, dan mail ik het PDF naar je.
Ook hieruit blijkt dat particulieren minder geïnteresseerd zijn in terugverdientijden dan in maatregelen die werkelijk aansluiten op hun woonwensen.

Dit blog is onderdeel van een briefwisseling met Selina Roskam, RVO.nl. Haar vorige blog staat hier.

Origineel verscheen dit blog op Linkedin. Hier zijn ook een aantal reacties te lezen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.