SBR-publicatie ‘Groen in gebouwen’

Plants for people

Om te ontspannen en te recreëren nemen we vaak onze toevlucht tot de natuur. Hier komen we tot rust. Waarom zouden we deze positieve reacties die de meeste mensen bij het zien en beleven van groen hebben niet ook in onze werkomgeving gebruiken?

De aanwezigheid van planten in gebouwen beïnvloedt de manier waarop mensen hun omgeving ervaren en heeft een gunstig effect op de gezondheid. In kantoren draagt het aantoonbaar bij aan een hogere arbeidsproductiviteit.

Mede door deze bevindingen is er een groeiende aandacht voor groen in de omgeving maar ook in de gebouwen zelf. Dit wordt tevens bevorderd door de veranderende architectuur met meer transparantie in gebouwen en optimalisatie van daglichttoetreding. Dit laatste wordt natuurlijk ook beïnvloed door de noodzaak de energieprestaties van gebouwen te verbeteren, in dit geval door het beperken van energiegebruik voor verlichting.

Het is van belang dat architecten en opdrachtgevers bij het ontwerpen van gebouwen, nieuwbouw en renovatie, rekening houden met ruimte voor structureel groen en de condities die daarvoor geschapen moeten worden, zowel in de directe omgeving als in de gebouwen zelf.
Deze publicatie gaat in op bovenstaande ontwikkelingen en geeft aan hoe architecten en andere ontwerpende en adviserende partijen de kansen kunnen benutten om te komen tot een integrale toepassing van meer groen in gebouwen.

ir. Cindy Vissering
Projectmanager SBR
(uit het voorwoord)

Informatie over de publicatie:

Planten brengen een interieur tot leven. Ze zijn van esthetische waarde en zorgen voor rust en welzijn. Ze zorgen zelfs voor economische effecten! Alle reden dus om uw eigen omgeving of project te voorzien van het nodige groen. Geen groene vingers? Geen nood: deze publicatie zorgt er voor dat uw omgeving of plan tot bloei komt!

Planten hebben een aantoonbare invloed op het welbevinden van de mens. Groen in het interieur beïnvloedt de productiviteit en vermindert gezondheidsklachten en stress. Patiënten herstellen sneller en mensen beoordelen hun omgeving positiever.

Deze publicatie behandelt de volgende onderwerpen:

  • mens en groen: het effect dat groen heeft op de productiviteit en welbevinden van de mens;
  • economische effecten waarom je groen zou willen toepassen in het interieur;
  • waar moet je vanaf schetsontwerp rekening mee houden – ruimtelijke en bouwtechnische aspecten;
  • welke eisen stelt groen aan een gebouw – bouwfysische aspecten;
  • hoe kun je groen toepassen in het interieur – welke planten zijn geschikt en welke plaatsingsmogelijkheden zijn er.

Een uitgave om niet te missen wanneer u erover denkt om uw eigen omgeving van groen te voorzien, een geïntegreerd ontwerp met groen wilt maken of anderen adviseert.

Artikelnummer 610.09
ISBN 978-90-5367-505-2
Auteur(s) ir. J.A. Bergs
Aantal pagina’s 72
Jaar van uitgave 2009

De publicatie is te verkrijgen op SBRCURnet.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.