Kennis vanuit Nul Op de Meter projecten

Blog-brieven van Selina Roskam, RVO en Cindy Visserinf, SBRCURnet

Hoi Selina,

Over Circulair gesproken: we zijn in onze LI posts aan elkaar een rondje gegaan langs energie, comfortabel binnenmilieu en materialen. Om nu weer bij energie terug te komen. Mijn eerste post met Nul Op de Meter in de titel, is nog steeds het best bekeken 🙂 . Dat laat wel weer zien waar de interesse van de sector op dit moment ligt.

Dank je wel daarom voor de link naar jullie publicatie met praktijkverhalen van Nul Op de Meter. Zelf ben ik betrokken bij de Supportroute voor aanbieders binnen de Stroomversnelling Koop. Alle verslagen van de supportroute en andere vormen van vastleggen van de kennis en ervaringen uit dit traject zijn te vinden op de Kennispartnerpagina Stroomversnelling van SBRCURnet. Deze wordt nog regelmatig aangevuld met nieuwe artikelen.

Intensief ben ik betrokken bij het zogeheten ‘versnellingstraject’ van Van der Leij Bouwbedrijven uit Amsterdam in hun weg naar de ontwikkeling van een NOM propositie. Daar vertel ik op een later tijdstip meer over. Nu wil ik alvast een bijzondere sessie met hen onder je aandacht brengen. Je weet dat om tot een goed concept te komen, het van belang is dat er integraal gewerkt wordt aan het ontwikkelen van de oplossing. Een historisch hekelpunt is de integratie van bouwkundige en installatietechnische elementen. Dat kom jij vast ook tegen. In de laatste bijeenkomst van de Supportroute werden beide groepen apart gevraagd naar hun standpunt:

Zowel de installatiesector als de bouwkundigen geven aan dat de andere partij te weinig innoveert en te weinig meedenkt in de ontwikkeling van het concept.

In de integratiesessie Van der Leij Bouwbedrijven met Itho Daalderop was daarom de instelling van beide partijen en het resultaat van de sessie extra bijzonder:

Omdat aan beide zijden was gezegd dat ze open met elkaar wilden spreken, ontstonden hier de mooiste brainwaves.


Pilotwoningen

Van de renovatie naar de nieuwbouw. Ook hier is de beweging naar Nul Op de Meter, of energieleverende woningen gaande. Ik was afgelopen week bij een bijeenkomst van Concept House Village en Versnelling 010. Daar konden we o.a. een rondleiding krijgen door de drie Concept Houses die er al staan. Natuurlijk staat Protoype 1 van de TU Delft er al een tijdje. Pasgeleden zijn er twee andere pilots opgeleverd.

Pilotwoning CHIBB in Concept House Village

Pilotwoning CHIBB in Concept House Village

CHIBB is een woon-werk gebouw, waarbij circulair de basis gedachte is. Zoveel mogelijk zelfvoorzienend kunnen zijn en gebruik maken van ‘goede’ materialen. Een kas zorgt voor extra leefruimte in het voor- en najaar en op het dak worden hier de eigen groenten gekweekt. De kas is ook onderdeel van slim omgaan met energie.

Pilotwoning Maskerade in Concept House Village

Pilotwoning Maskerade in Concept House Village

Maskerade is een industriële bouwmethode met houten constructie. De contouren waren in 1 dag geplaatst. Er zijn zoveel mogelijk biobased materialen toegepast en de constructie is dampopen. Alle installaties zijn in het portaal bereikbaar, met het idee dat deze eigendom blijven van de energiemaatschappij. Bewoners nemen dan warmte en warm water af.

Beide projecten omvatten veel meer dan energie, eigenlijk zoals wij ook al eerder in onze posts concludeerden.

Ook ben ik bij de eerste Nul Op de Meter renovatie in Wageningen geweest en heb daar de drie consortium partijen geïnterviewd over hun proces. Daarover later meer.

Kortom er gebeurt veel. Ik vind het mooi om te zien dat we elkaar telkens veel te vertellen hebben. Graag tot de volgende keer.

Deze post is eerder verschenen op LinkedIn en is een vervolg op Selina’s post: Transitiekennis is onmisbaar om tot een circulaire economie te komen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.