Kan een energieneutraal gebouw gezond zijn

Het meest korte antwoord op deze vraag is JA: want er zijn naast de verkeerd gelopen projecten die we vaak wel kennen uit de media, ook tal van goede te noemen.

Hiervan kunnen we natuurlijk leren. Het beste werkt dit wanneer we zelf eens ervaren hebben hoe fijn een dergelijk gebouw aanvoelt. Dat gebeurde mij in een Active House project in Kopenhagen.

Active House visie

Het gebouw in Kopenhagen is een gebouw voor de docenten op de Universiteit en heet het Green Lighthouse. Ik was er op een zeer warme zomerdag en ervoer een heerlijk koel binnenklimaat. Er woei een zachte bries door het gebouw. En ondanks de zonwering was er voldoende natuurlijk licht. Een zeer prettige ervaring.

Het Green Lighthouse is gebouwd volgens de principes van de Active House bouwvisie, een reactie op de minder goede voorbeelden van energieneutrale gebouwen in relatie tot gezondheid en comfort.

Binnen Active House is het van belang om, naast een goede berekening of simulatie vooraf, ook de werkelijke prestaties van het gebouw na realisatie te meten. De terugkoppeling gebeurd eveneens actief, om volgende gebouwen nog beter te kunnen maken.

De visie is gericht op het realiseren van gebouwen die meer geven dan nemen, die gebouwd worden voor de gebruiker omdat dit uiteindelijk degene is die erin gaat wonen en werken.

Specificaties

Om ontwikkelaars en architecten te ondersteunen, heeft de Active House Alliantie specificaties ontwikkeld. Deze zijn gratis beschikbaar op de website www.activehouse.info. Hierin zijn aandachtsgebieden geformuleerd waaraan voldaan kan worden op verschillende niveaus. De specificaties worden aan de hand van terugkoppeling van ervaringen nog steeds doorontwikkeld.
De Active House Alliantie is een internationale organisatie bestaande uit partijen uit de markt en onderzoeksinstellingen. Marktpartijen zijn productleveranciers, architecten, adviseurs en ontwikkelende bouwbedrijven.

Green Lighthouse

Het is dus zeker mogelijk om energieneutrale, fijne gebouwen te ontwerpen en realiseren. Mijn inspiratie: het Green Lighthouse. Een compact gebouw met ramen rondom, die met automatisch gestuurde zonwering ervoor zorgen dat er voldoende licht binnenkomt. Tegelijk wordt de warmte van de zon op tijd geweerd.

Dit gebouw is specifiek ontworpen met natuurlijke ventilatie. Door openingen in het dak aan te brengen, trekt de natuurlijke ventilatie ook in de zomer voldoende door het gebouw. Het pand maakt gebruik van warmte-opslag in de bodem. Via vloer- en wandverwarming wordt er in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd.

— eerder verschenen bij SBRCURnet

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.