Innovaties op World of Concrete

Van 23 t/m 28 april was is Parijs de Europese World of Concrete. Het was de tweede editie van dit kleinere broertje van de bekende jaarlijkse World of Concrete in Las Vegas. Namens de redacties van Cement en Betoniek ging Cindy Vissering (Betonhuis) naar de meest interessante nieuwtjes.

In een eerste ronde over de beursvloer valt op dat er veel groot materieel aanwezig is: van gehele mobiele betonfabrieken, via betonmixers naar machines voor nabewerking van beton. Hier worden demonstraties gehouden die veel bekijks trekken. Voor de rest veel bekistingsmogelijkheden en BIM-moddeling. Voor de meer innovatieve onderwerpen is het goed hier je ogen open te houden.

Forum

Er is ook een omvangrijk Forum-programma. Hier worden de Franstalige sprekers vertaald, voor degene die hier niet zo bedreven in zijn. Hierdoor gaat er wel eens een nuance verloren, zo lijkt het. Uit de lezingen blijkt dat de Fransen met dezelfde onderwerpen bezig zijn als wij in Nederland. Duurzaam beton in al zijn facetten staat voorop. Van een bredere visie over het betekenis geven aan je bestaan tot meer concrete CO2-berekeningen.

Duurzaam beton

Een van de sprekers was futurist Geneviève Bouche. Volgens haar kan beton de komende decennia nog volop mee in de ontwikkelingen naar een duurzame economie. De grondstoffen van beton kunnen lokaal worden gewonnen en passen in die zin perfect in de circulaire economie. Met beton kun je naar behoefte flexibele, adaptieve en creatieve ontwerpen realiseren.

Beton heeft een belangrijke functie in de architectuur, omdat het een massief materiaal is, waarmee je ruimtes vorm geeft en de wisselwerking tussen licht en donker creëert. Dit blijkt uit de voordracht van Architect Franck Vialet (o.a. bekend van het project SILOS 13). Het materiaal heeft een lange levensduur en je zou daar in het ontwerp meer rekening mee moeten houden. Zo kun je je ontwerp zodanig inrichten dat het gebouw of object aanpasbaar is aan nieuwe functies. Op die manier wordt de milieubelasting over meerdere jaren verdeeld.

Slimme wapeningstechniek

Één van de opvallende technieken die gepresenteerd wordt op de beurs is een wapeningstechniek SAS670/800 door het Duitse bedrijf SAH. Deze techniek maakt gebruik van een hogere kwaliteit staal dan we gewend zijn. Hiermee kan 25% minder staal worden gebruikt in de constructie. Zowel qua duurzaamheid als qua kosten een interessante optie. De staven zijn dikker dan standaard en worden gekoppeld met koppelstukken, in plaats van ze overlappend te gebruiken.

Deze techniek is in Duitsland ontwikkeld en daar ook al enkele malen toegepast. Omdat de huidige normen niet verder gaan dan wapening van Ø 50 mm, blijkt het lastig om eigenaar, constructeur en de controlerende overheid te overtuigen van de veiligheid van het systeem. Inmiddels hebben zij een Europese technische verklaring.

Van links naar rechts een kolom met standaard wapening, dezelfde kolom met de efficiënte wapening en een slanke kolom waarbij beton met sterkte C70/80 is toegepast

SAS heeft ook ontwerpsoftware ontwikkeld met de Europees goedgekeurde rekenmethode. Binnenkort wordt deze als module toegevoegd aan de reguliere ontwerpsoftware. In ieder geval in Duitsland, en afhankelijk van welk programma je gebruikt, zal dit ook in Nederland beschikbaar komen.

Adaptief

Efficiënt ontwerpen is volgens de constructeur Jean-Marc Weill van groot belang. Waarbij toekomstige aanpassingen mogelijk moeten zijn om het ontwerp adaptief en flexibel te laten aansluiten op veranderende omstandigheden en behoeftes. Hij heeft een methode ontwikkeld die bij renovatie inzicht geeft in welk deel van het gebouw verstevigd zou moeten worden voor bijvoorbeeld het optoppen van een gebouw: soms is het effectiever om de wanden of de vloeren te verstevigen ten opzichte van de fundering.

Adaptiviteit heeft te maken met hoe men door de tijd gebruik wil maken van gebouwen en objecten. Gebouwen en objecten moeten aansluiten op het leven. En leven houdt niet alleen de habitat van de mens in, maar ook de wisselwerking en de balans met flora en fauna. Patrice Valantin verklaarde dat beton niet alleen goed is in het maken van grenzen, maar juist ook in het maken van verbindingen. Hij doelde hierin op de ecologische verbindingen over barrières door de mens gemaakt.

Beton wordt vaak ingezet in het ontwerpen van ecoducten en onderdoorgangen voor water en dieren om de ecologische verbinding te behouden of sterker te maken.

Wereld van beton

Kortom er waren genoeg onderwerpen om je in te verdiepen tijdens de World Of Concrete in Parijs. De volgende editie is in Las Vegas in februari 2019. Hier is een uitgebreid congresprogramma aan verbonden, waarvan vele sessie nu al bekend zijn.

Ook veel materieel op World of Concrete

Dit artikel is eerder verschenen op Cementonline

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.