Hoe maken wij Nul-Op-de-Meter? Evaringen van een bouwbedrijf, deel 1

Binnen de deal Stroomversnelling Koop is er een aantal partijen dat een eigen product ontwikkelt. Van der Leij Bouwbedrijven & CLIMATE construction is er daar één van. In een aantal sessies, gefaciliteerd door Alwin Nieuwenstein, coach vanuit de Supportroute van Platform 31 voor de aanbieders uit de Stroomversnelling Koop, doorlopen zij de benodigde stappen om van het concept een product te maken. In een serie blogs lees je meer over dit traject.

Van der Leij Bouwbedrijven heeft al diverse zeer energiezuinige nieuwbouw woningen gerealiseerd met het concept Climate Construction. De basis is een gevel van EPS met een constructie van lichtgewicht staal. Deze gevel heeft een optimale RC-waarde van 7. Daarnaast doen zij veel onderhoud en renovaties voor woningcorporaties. De stap naar het ontwikkelen van een zeer energiezuinige renovatie en de deal Stroomversnelling Koop was voor hen daarom een heel logische. Binnen de Stroomversnelling Koop is er een Supportroute opgezet waarbij de aanbiedende partijen worden ondersteund en gefaciliteerd in hun zoektocht naar oplossingen voor de Nul-Op-de-Meter (NOM) renovatie. Het gaat hierbij niet alleen om het vinden van de juiste technische oplossingen, maar juist ook om alle aspecten daar omheen.

Innovatieteam

Binnen het bouwbedrijf is een innovatieteam samengesteld. Dit heeft naast het uitwerken van de Nul-Op-de-Meter renovatie ook nog reguliere taken. Soms maakt dit dat de ontwikkeling niet zo snel gaat als zij zouden willen. In dit traject zijn vanuit Van der Leij intensief betrokken André Hehemann – innovatiemanager, en Joep Witkamp – projectleider en Ward Boers – consultant. Joep was één van degenen die in eerste instantie erg sceptisch was over wat hij ‘dat hele Nul-Op-de-Meter’ noemde, maar des te meer ze erin duiken, des te enthousiaster ze worden.

In de eerste helft van het afgelopen jaar hebben zij ongeveer elke twee weken sessies gedaan met Alwin Nieuwenstein, coach vanuit de Supportroute. Deze sessies zijn onderdeel van de zogenoemde ‘versnelling’, ontwikkeld door Claudia Laumans van de Stroomversnelling. Klik hier voor een stappenplan en overzicht van de onderdelen van deze versnelling.

Ontwikkelen NOM product

Het innovatieteam was in eerste instantie vooral gericht op de technische aspecten van de ontwikkeling. Maar door de sessies gingen zij het verband met alle aspecten zien, en kwamen ze tot een integraal product. Als team werken zij tegelijkertijd aan een concrete uitwerking van een uitvraag in Utrecht en hun eigen basisconcept.

Een NOM (Nul-Op-de-Meter) product heeft als kenmerk dat de woning door het hele jaar heen evenveel energie zelf duurzaam opwekt als dat er gebruikt wordt door de bewoners. Doordat dit gegarandeerd wordt door de aanbieder van het product, ontstaan er mogelijkheden voor de eigenaar om financiering te verkrijgen die het mogelijk maakt om de toekomstig uitgespaarde energierekening nu te investeren in de renovatie. Omdat de bewoners in de woning wonen ten tijde van de verbouwing, is de uitvoering gesteld op maximaal 10 dagen.

Voor zover de eerste indruk, in het volgende blog meer over de uitgangspunten voor de ontwikkeling.

De mockup van het gevelconcept van Van der Leij

De mockup van het gevelconcept van Van der Leij

Kennispartnerproject Stroomversnelling Koop
Van der Leij bouwbedrijven maken onderdeel uit van het Kennispartnerproject Stroomversnelling Koop. Een unieke samenwerking tussen opdrachtgevers en -nemers in de bouw, waarbij op zeer grote schaal en met veel snelheid vraag en aanbod samen worden gebracht voor Nul-op-de-meter-verbouwingen.

Deze Blog is eerder verschenen bij SBRCURnet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.