Hoe betrekken we de bewoner in de ontwikkeling?

Beste Selina,

Grappig dat je de Healthy Buildings Barometer noemt. Ik was onlangs bij de lancering hiervan op Healthy Buildings Day 2016 in Brussel. Ik kom daar verderop in mijn blog op terug.

De vraag die steeds naar voren komt bij het centraal stellen van de bewoner is: hoe kunnen we dat het beste doen? Soms is er bekend wie er gaat wonen, en dan is het eenvoudig om die toekomstige bewoner te betrekken bij de ontwikkeling.

“Maar wat als je nog niet weet wie er komt wonen?”

Zeer Energiezuinige Nieuwbouw

Bij het Platform ZEN (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw) denken ze daar met deelnemers over na, in verschillende werkgroepen en door verschillende sprekers hun werkwijze en zienswijze te laten delen. Mijn collega Bas Hasselaar mocht daar over het ontwikkelproces voor zijn eigen woning vertellen.

Interessant omdat hij deskundig is EN met een brede blik naar zijn eigen wensen als bewoner kijkt

Een goed voorbeeld van welke behoeften een bewoner zou kunnen hebben. Dat beleving van de ruimte en het comfort gevoel voor gaat op het besparen van energie. (Daar kamen ze in de Stroomversnelling ook al achter, zie de verzameling do’s and don’ts hier). Uitdagend omdat hij voor een klein budget wil bouwen met hoge comfort-eisen. Een goed voorbeeld voor een starterswoning.

Bij een ander mooi voorbeeld was ik gisteren op excursie. Met de Active House partners waren we op bezoek bij Yvonne van der Hulst, ook partner bij Active House. Zij is directrice van zowel van der Hulst Ontwikkeling als Bouwbedrijf GJ van der Hulst. In Voorhout ontwikkelt zij een deel van één van de laatste Vinex locaties die nog gerealiseerd moeten worden. In de eerste fase heeft zij ook een aantal woningen tot Active House niveau gebracht. Alle woningen hebben sowieso een hoge isolatiewaarde.

Yvonne is breed met duurzaamheid bezig, zo zijn ze op de bouw aan de slag met lean bouwen en gebruiken dit onder andere om het afval op de bouw te beperken. De uitvoerder Hans liet ons een doorsnee zwarte rolcontainer zien en vertelde dat dit het enige restafval is. De container wordt slechts een paar keer per WEEK geleegd. Meer hier over vind je bij het Kennispartnerproject.

Flexibiliteit

Yvonne zorgt er altijd voor dat er voldoende flexibiliteit in het bouwproject aanwezig is, zodat de bewoners nog keuze hebben en de woning aan hun wensen kunnen aanpassen. Dat kan zowel qua indeling als qua installaties. Wat zij merkt is dat toch veel mensen het lastig vinden om een andere keuze te maken. Pas wanneer er een concreet ander voorbeeld is, zoals: “wat gaan de buren doen?” dan gaat het leven.

De vraag is: hoe maken we aan bewoners goed duidelijk welke opties zij allemaal hebben?

EN: zijn er een aantal basisaspecten die elke bewoner zou willen? En als je dan specifiek naar comfort en gezondheid in de woning kijkt: Zijn er bepaalde bandbreedtes waar je vanuit kunt gaan, met de mogelijkheid tot individuele aanpassing wanneer de uiteindelijke bewoner in zicht is?

Op die manier zijn ook de specificaties van Active House opgesteld: wat wordt er generiek verstaan onder een comfortabel binnenmilieu?

Voorbeeldprojecten

Yvonne was ook één van de sprekers op de visiebijeenkomst van Active House op Buiding Holland. Naast het project Hooghkamer waar we op excursie waren, werden er verschillende projecten gepresenteerd waarbij steeds ook de wens van de toekomstige bewoner duidelijk werd meegenomen.

Een compilatie van die dag zie je in onderstaande video, die ik aan elkaar mocht praten.

Aannames naar aanleiding van onderzoek

Het lastige bij het centraal stellen van de bewoner is dat we vaak denken dat we er zijn wanneer er onderzoek naar gedaan is, er een stappenplan uitgewerkt is en we die stappen en aanbevelingen nauwgezet volgen.

Maar dat is slechts het begin

De mens is niet gemiddeld en voldoet niet aan de hokjes waar we ze in proberen te vatten. Het gaat om ECHT contact van mens tot mens en goed luisteren en ook de vraag ACHTER de vraag horen. Dat is andere koek.

Gebruik daarom onderzoek naar wensen van bewoners als startpunt, maar nooit alsof je daarmee DE bewoner hebt gehoord….

En dan kom ik terug bij de lancering van de Healthy Home Barometer op de Healthy Buildings Day 2016.
Wat mij opviel is dat er veel onderzoeken worden gedaan door verschillende nationaliteiten, die erg op elkaar lijken. Deze mensen wisten niets van elkaar en hebben naar aanleiding van deze dag contact met elkaar gelegd: dat is een mooi resultaat.

In de Healthy Home Barometer wordt bekeken hoe de conditie van de woning invloed heeft op hoe mensen zich voelen: hebben zij veel energie, geen verkoudheidsklachten en een goed gevoel over hun gezondheid?

Als meest belangrijke komt naar voren: een goede nachtrust (zowel verse lucht als geen hinder van geluid). Vervolgens een goede binnentemperatuur

Daaropvolgend komen de bekende parameters frisse lucht, daglicht en geen vocht (schimmels).
In principe niets nieuws, maar toch blijkt dat we dit te weinig weten te realiseren…. Er is dus nog genoeg te doen om beter aan te sluiten bij de wensen van de bewoner!

Deze blog is onderdeel van de kenniswisseling tussen Selina Roskam van RVO.nl en Cindy Vissering van SBRCURnet en is ook verschenen op LinkedIn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.