Hoe aaibaar kan beton zijn?

Vandaag was ik op de Material Xperience: allemaal nieuwe materialen en nieuwe toepassingen waren hier uitgestald. Heel interessant o.a. zonnepanelen in een printje, waardoor ze echt mooi worden om te zien!

Mijn eerste interesse ging natuurlijk uit naar de betoninnovaties die hier ten toon gespreid worden. Natuurlijk was er een aantal voorbeelden van 3D printen:

Door de printerkop te bewegen ontstaat er een ruwe structuur en hier kunnen ook verschillende materialen in worden opgenomen, zoals hier glazen knikkers. Van dit type printen zijn er al veel meer voorbeelden bekend, zoals ze ook bij de TU Eindhoven verschillende proeven doen met het printen van beton. Ook hebben ze daar al een concrete toepassing mee gemaakt: namelijk een echte fietsbrug.

Een andere vorm van 3D printen is laag voor laag een zand- en cementbed aanbrengen en daarop een cement-activator aanbrengen met een printerkop. Achteraf wordt het overtollige materiaal dat niet verhard is weggehaald en ontstaat er bijvoorbeeld deze structuur:

Uit Italië komt vaak mooie design, zo ook wat ik hier op de beurs tegen kwam:

Het voelt heel erg zacht en glad aan, je zou er bijvoorbeeld heel goed een mooie wastafel van kunnen maken. En ja, het is echt beton! Maar dan met wit cement. Hoe aaibaar kan beton dan worden?

Met een hele gladde bekisting kun je haarscherp resultaat krijgen zoals ook in dit groene voorbeeld gedaan is. Ook hier weer is de oppervlakte structuur heel dicht en glad.

En last but not least een klein stukje van een heel mooi gebouw in Milaan: Het Palazzo Italiaheeft een gevel van heel bijzonder beton, dat de lucht zuivert. Een proefstuk van de gevel was op de beurs aanwezig en ook dit voelde heel zacht aan. Wat mij vooral ook bijzonder aantrok is de fijnheid en de structuur van dit architectonische hoogstandje. Echt iets om eens in het echt te gaan bekijken 😉

Het mengsel waarmee de gevel is gemaakt, bestaat voor een groot deel uit marmerpoeder, dat als afvalstroom van de groeves verkregen wordt. Hiermee wordt effectief gebruik gemaakt van een afvalstroom van een andere industrie. Het mengsel is als een pre-mix verkrijgbaar. Het hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn. Kijk hier voor meer informatie.

Ook gepubliceerd op Linkedin en Tektoniek

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.