De eerste Kennispartnerprojecten gaan van start

SBRCURnet kan met financiering van het O&O fonds voor de bouw koploperprojecten begeleiden en ondersteunen, zodat het geleerde op dit soort projecten vaker toegepast gaat worden door de betrokken partijen. Daarnaast wordt de kennis en ervaring gedeeld met de sector, zodat zij er ook mee aan de slag kunnen. In dit artikel de eerste Kennispartnerprojecten die van start gaan onder het thema duurzaam bouwen.

Opgave voor Duurzaam Bouwen

Vanuit het O&O fonds voor de bouw zijn er twee focuspunten aangebracht in het thema duurzaam bouwen. Het gaat om het beperken van het gebruik van fossiele grondstoffen en meer specifiek hebben we het dan over energie en materialen.

Het sub-thema energie is ondersteunend aan de nationale en Europese doelstellingen om naar (bijna) energieneutrale gebouwen te gaan. Het sub-thema materialen is door diverse strategieën in te vullen, waarvan hier aan de hand van de startend projecten een aantal besproken worden. Met deze thema’s aan de hand ben ik in gesprek met diverse partijen. Met drie van deze koploperprojecten, die elk een andere kijk hebben op het thema duurzaam materiaalgebruik, hebben we inmiddels afspraken gemaakt hoe we kennispartner bij hen vorm gaan geven. Deze wil ik graag aan u voorstellen.

Biobased materialen

In het project CHIBB spelen biobased materialen de hoofdrol. Het energieneutrale ontwerp is door studenten in het atelier van de Hogeschool Rotterdam onder begeleiding gemaakt en zij zijn ook verantwoordelijk voor de uitwerking en helpen bij de bouw onder leiding van het Biologisch Bouw Collectief. Dit project loopt al een hele tijd en als kennispartner zijn we er redelijk laat bij betrokken, dus dit wordt een kort traject. Het project zal nog voor de zomer opgeleverd worden. Door biobased (van plant materiaal gemaakte) producten toe te passen, wordt gebruik gemaakt van snel hergroeibare grondstoffen. Daarnaast zijn veel biobased materialen ook nog eens biologisch afbreekbaar. Voor een eerste indruk van het project is een filmpje over CHIBB gemaakt door de Hoge School.

Prefab en damp-open bouwen

Bij het project Maskerade van vd Breggen architecten is ook volle aandacht voor biobased materialen. Prefab speelt in dit project een grote rol: een beuk van een gebouw tot 4 bouwlagen kan in 2 dagen wind- en waterdicht neergezet worden. Doordat Bouw’85 de elementen prefab bouwt, kan de kwaliteit beter beheerst worden en kan restmateriaal weer hoogwaardig toegepast worden in hetzelfde systeem. Extra bijzonder zijn de testen die uitgevoerd gaan worden op twee gevelvarianten in het kader van damp-open bouwen, daarmee wil men aantonen dat energieneutraal bouwen ook op andere manieren kan, dan een gebouw volledig luchtdicht af te sluiten. Het project zal een testcase zijn voor een vervolgtraject met meerdere woningen.

Aandacht en gezond verstand

Het project Hooghkamer gaat om 3 sets van 2-onder-1-kap woningen die met extra aandacht voor energie en comfort volgens de Active House visie ontwikkeld zijn. Bouwbedrijf van der Hulst heeft aandacht voor het duurzaam materiaalgebruik en ook op de bouwplaats zijn alle medewerkers hiervan doordrongen. Zij prikken bijvoorbeeld nooit de PUR-schuim bussen door, maar maken gebruik van statiegeldbussen. Wat betreft het inzetten van duurzame materialen gaat de kennispartner met hen bekijken hoe binnen hun werkwijze de meest duurzame keuzes gemaakt kunnen gaan worden. Houdt daarom dit kennispartner-project in de gaten, want deze ervaringen en oplossingen kunt u zeker in uw eigen praktijk ook toepassen.

Tot slot

Het allerleukste vind ik zelf het enthousiasme waarmee dit soort koplopers aan hun projecten werken met passie en toewijding. Het werkt aanstekend en dat willen we dan ook graag aan anderen in de sector overbrengen, zodat nóg meer mensen met aandacht voor duurzaam bouwen aan de slag gaan in hun eigen projecten. Zo maken we samen de bouw steeds beter en duurzamer.

— eerder verschenen bij SBRCURnet

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.