“Als je de meeste tijd binnen zit, wil je toch een prettig binnenklimaat?”

Interview In de serie ‘Het vizier op….’ over duurzaam bouwen op Businesspark Het Vizier in Veenendaal. Geschreven door Marjan Scheffer van Het Tekstburo.

Aan het woord: Cindy Vissering, Bestuurslid en Programma Manager bij Active House NL.
Active House is een visie op duurzaam bouwen. Het comfort van de gebruiker staat voorop.

In de afgelopen jaren was er in de bouw veel aandacht voor het besparen van energie. Dit ging vaak ten koste van het binnenklimaat omdat gebouwen helemaal werden dicht geïsoleerd. “Maar als je de meeste tijd binnen zit, wil je toch een prettig binnenklimaat?”

Cindy Vissering van Active House: “Het is de kunst om een gebouw te realiseren waarin de gebruiker zich prettig voelt én dat het milieu zo min mogelijk belast. Een gebouw met een optimale energieprestatie dat tegelijkertijd comfortabel is.”

De internationaal gedragen visie van Active House gaat uit van drie peilers: energie, binnenklimaat en milieu. Vissering: “Het één is niet belangrijker dan het ander. De visie van Active House is juist gericht op het creëren van balans en eenheid in gebouwen. Een gebouw waarin de gebruiker centraal staat.”

Een duurzame visie vanaf de start scheelt tijd en geld
Cindy Vissering benadrukt het belang van op tijd met alle partijen om de tafel zitten: “Opdrachtgevers moeten in de eerste plaats weten wat ze willen. Waar ligt hun focus? Vervolgens is het belangrijk dat alle betrokken partijen met elkaar samenwerken. De Active House visie omvat de gehele bouwketen. Partijen versterken elkaar.”

Vissering vervolgt: “Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat leverancier X een waanzinnig moderne techniek heeft voor iets, maar dat dit in combinatie met de bijdrage van leverancier Y niet optimaal werkt. Samen zoek je dan naar de beste oplossing en kies je voor een techniek die misschien op zichzelf iets minder is, maar in combinatie met de andere technieken toch beter.”

“Ga je van energielabel E naar C, dan ben je ook goed bezig”
Vissering: “Natuurlijk streven we als Active House naar maximale gebouwprestaties, maar een ondernemer die met z’n pand van energielabel E naar C gaat, is ook al goed bezig. Je moet kijken naar wat is haalbaar en betaalbaar?”

Hoe pas je de Active House visie in de praktijk toe?
Active House biedt ontwerpers en ondernemers een ‘ambitieradar’ waarmee ze aan de slag kunnen. De radar laat binnen de drie peilers verschillende keuzes en keuzeniveaus zien. Voor opdrachtgevers een handig hulpmiddel om te bepalen waar hun focus ligt. Vissering: “Bedrijven kunnen zelf aan de slag, maar adviseurs van Active House helpen ze graag.”

Ambitieradar Active House

Ambitieradar Active House

Active House op Het Vizier
Vissering: “Tot nu toe wordt de Active House visie vooral toegepast op woningen. De richtlijnen voor bedrijven zijn bijna gereed en dan kunnen we hier nog gerichter mee aan de slag. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers beter presteren in een prettig binnenklimaat. Voor bedrijven dus zeer interessant om met de visie van Active House aan de slag te gaan.”

Samen met Joop Camminga van Het Vizier en A12 architectuur bna zijn er plannen voor Het Vizier ontwikkeld die passen in de Active House visie (De 4 Grenadiers en De 6 Jagers). Vissering: “In 2020 moeten kantoorpanden en overheidsgebouwen energieneutraal zijn. Als Active House werken we er hard aan onze visie in de markt bekend te maken, zodat er mee duurzame en gezonde gebouwen komen.”

Over Active House
Active House NL is een netwerk van architecten, adviseurs, toeleveranciers, kennisinstituten en bouwers dat een holistische benadering van bouwen deelt. Binnenklimaat, comfort en energie zijn in balans en het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners staat centraal.
Active House stelt prestatienormen vast en hoe je die kunt meten. Om de Active House visie op architectuur kracht bij te zetten hebben 16 marktpartijen hun expertise gebundeld.

Dit interview is eerder gepubliceerd op de website van de Veenedaalse ontwikkeling Het Vizier

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.